Leírás
Használat
A Biotona teaporok fogyasztásának egyik lehetősége a következő hagyományos elkészítési mód:
- Forraljon fel friss vizet.
- Hagyja, hogy a víz kb. 80°C-ra hűljön vissza (például, vegye le a forraló tetejét és várjon 10 percet, vagy öntse a vizet ötször egy másik edénybe és vissza.
- Tegyen 1 - 2 g teaport (2 bambuszkanállal vagy ½ teáskanállal ízlése szerint) egy tálba vagy bögrébe és öntsön hozzá vizet (70-100 ml).
- Verje fel a teát kb. 15 másodpercen keresztül a bambusz felverővel, amíg a folyadékon egy szép habos réteg kialakul.
Természetesen nem ez az egyetlen módja a Biotona teaporok elkészítésének. Miért ne ihatná Ön is úgy mint maguk a japánok: tisztán jéghideg vízzel vagy jéggel.
A matchá-t belekeverheti kedvenc smoothie-jába, shake-be, vagy meleg italába. Fagylalthoz, süteményekhez és ételekhez is adható más fűszernövények használata mellett.
Tárolja hűvös, száraz és sötét helyen.
Mi a Matcha?
A matcha a legritkább és legkifinomultabb japán zöld tea. Egy prémium termék, ami szigorú minőségi normáknak kell, hogy megfeleljen, hogy a végeredmény a legjobb minőségű és a fogyasztás örömteli legyen.
A matcha teát Japánban több száz éve használják, valójában a zöld teák királyának is nevezhetjük.
Előállítása
A Biotona matcha teák kizárólag friss, zsenge tealevelekből (tencha) készülnek, Saemidori, Okumidori vagy Yabukita fajtákból.
A teacserjéket ponyvákkal árnyékolva védik a naptól 3-5 héten keresztül a begyűjtés előtt, majd ezt követően tradicionális módon kézzel gyűjtik be az első szüret alkalmával május elején. Az árnyékos növekedési fázis során a teacserje (Camellia sinensis) több koffeint termel.
Begyűjtés után azonnal gőzölésen megy keresztül, a tencha leveleket pedig matchá-vá őrlik, ami egy ultrafinom zöld por. Ezt vagy hagyományos őrlőkövekkel, vagy kerámiagyöngyökkel végzik a matcha típusától függően. Ennek köszönhető, hogy a végtermék nem tartalmazza a levél szárát és erezetét, kizárólag színtiszta levélpépet.
Használat
A matchá-t por formában a szálas teáktól és filteres teáktól különböző módon fogyasztják, belekeverik vízbe vagy teába. A teát úgy készítik el, hogy felverik a port forró vízben, amíg az felhabzik.
A matchá-t olyan ételek ízesítésére és színezésére is használják, mint tészták, zöld tea fagylalt, matcha latte és különféle japán édességek.
Jótékony hatásai
A matcha tea egy nagyon egészséges, természetes ital:
Energia – Jóllét – Mentális összhang
A matcha tea 3-6 óráig tartó energialöketet ad, közben fokozza koncentrációt (theine) és a relaxációt (L-theanine) is. 1 csésze matcha = 2 liter zöld tea: ahhoz, hogy a matchá-hoz hasonló jótékony hatásokat elérjük, tízszer több hagyományos zöld teát kellene meginnunk.
Immunrendszer – Öregedés-gátlás
A matchá-ban százszor több antioxidáns található, mint a normál zöld teában. Nagyon magas antioxidáns tartalma miatt (polifenolok, mint a csersavak, katechinek stb.) a matcha védelmet nyújt a szabadgyökök ellen, öregedés-gátló hatása van és erősíti az immunrendszert.
Anyagcsere – Emésztés
A matcha jelentős mennyiségben tartalmaz katechineket, az antioxidánsok egy típusát, ami bizonyítottan felgyorsítja az anyagcserét és a zsír oxidációt. A matcha rostokban is gazdag, ami javítja az emésztést.
Csomagolás
A fém teásdobozban vagy papírzacskóban tartott matcha jobb?
A matchá-nak nagyon rövid az eltarthatósága, főleg akkor, ha már egyszer felbontottuk és érintkezik a levegővel, így a legjobban úgy tudjuk megőrizni kedvező tulajdonságait, ha levegőszegény tárolóban tartjuk, ami kizárja napfényt és hűvösen tartja. Emiatt a frissesség maximális megőrzése érdekében a matchá-t előnyösebb mindig fém teásdobozban megvásárolni zacskó helyett.
A Biotona matcha teák Japánban készülnek, bizonyítottan organikusak és fém teásdoboz csomagolással rendelkeznek.
Minősítések
EU Bio Label: Az organikus termékeket termékeny talajon termesztik műtrágya, növényvédő szerek, GMO-k vagy növekedési hormonok használata nélkül. Ennek eredményeként az érintett növények lassabban, de természetesebben nőnek. Ez jót tesz a közegészségügynek, a talajvízellátásnak, a talajnak és az élővilágnak.
Vegán védjegy: A vegán védjegy segít a fogyasztóknak azonosítani, hogy egy termék teljesen mentes-e állati eredetű összetevőktől. Ezenkívül ez a címke garantálja, hogy a termék fejlesztése és gyártása során nem végeztek állatkísérleteket.
Összetevők minősége: Az IFS élelmiszer minősítés a GFSI (Global Food Safety Initiative) által alkalmazott sztenderd az élelmiszergyártók minősítése során. A fókusz az élelmiszerbiztonságon és a folyamatok és termékek minőségén van. Élelmiszergyártó vállalatokra vonatkozik, valamint olyan vállalatokra, melyek ömlesztett élelmiszereket csomagolnak.
Termékcsalád | Teák |
Márka | Biotona |
Minősítések | Bio minősített |
Származás | Belgium |
Összetevők
Matcha zöld tea* (Camellia sinensis) (100%).
Származási hely: Japán.