Leírás
Vízoldékony vitamin. A niacinamid a B-vitamin család fontos tagja. A niacinamid vagy nikotinamid a hasonló nevű niacin (B3 vitamin) származéka. Viszont a niacinnal ellentétben nem okoz kellemetlen bőrpírt és viszketést.
A szervezet maga is képes előállítani a B3 vitamint. Az elfogyasztott fehérje tartalmú ételek lebontásakor egy triptofán nevű aminosav is keletkezik, amiből a máj előállítja a vitamint. Nagyjából az elfogyasztott triptofán felét használja arra a szervezetünk, hogy saját fehérjéit felépítse, a maradékból pedig B3 vitamint gyárt. Pontosan 60 mg elfogyasztott triptofánból keletkezik 1 mg niacin. Mivel a magyar lakosság körülbelül 500-1000 mg közötti triptofánt fogyaszt naponta, ebből nagyjából 8-16 mg B3 vitamint képes termelni a szervezet.
Mivel a napi táplálkozási ajánlások nem számolnak ezzel a saját niacin (B3 vitamin) termeléssel, és kizárólag az ételeink niacin tartalmát mérik, az látszik, hogy napi 11 mg egy átlagos étrend niacin tartalma. Érdekes módon pont azok az ételek gazdagok niacinban, amiknek magas a triptofán tartalma is. (forrás: vitaminbiblia)
B3 vitamin érdekességRégebben a niacint PP-faktornak (Pellagra-Preventív) hívták, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is.
Napjainkban népszerű összetevője a különböző kozmetikai termékeknek, krémeknek.
Összetevők
