Leírás
Fő összetevők
Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis)
A Cordyceps gomba, más néven kínai hernyógomba egy ősi gyógygomba fajta, amely csak 3000 méteres magasság felett nő a Himalája nedves és hideg klímájában. Rendkívül ritka előfordulása miatt régen kizárólag a császári udvarban fogyasztották. A hagyományos kínai orvoslásban többek között a tüdő működésének erősítésére és a legyengült szervezet energetizálására használják. A Cordyceps gomba fokozza a szervezet oxigénellátását, növeli a sejtek energiatermelését és javítja a vérkeringést. Jól ismert a hernyógomba légzőszervekre és tüdőfunkcióra gyakorolt pozitív hatása is, így segíthet többek között köhögés és légúti gyulladások esetén. Immunrendszerre gyakorolt stimuláló hatása a poliszacharidokra, nukleinsav származékokra és más bioaktív hatóanyagokra vezethető vissza. A különböző klinikai vizsgálatokban bizonyították májvédő tulajdonságait is. Jótékony hatással van a szellemi és fizikai teljesítőképességre, mivel az ATP-szint növelése révén csökkenti a fáradtságérzetet.
Pecsétviaszgomba (Reishi, Ganoderma lucidum)
A pecsétviaszgombát a kínai orvoslás 4000 éve alkalmazza, sőt úgy tekint rá, mint a hosszú élet titkára. A japánok a halhatatlanság gombájaként tisztelik. Magas triterpén szintjének köszönhetően kitűnő vírusellenes tulajdonságokkal bír és a májat is védi. Szterol-szintje ugyancsak figyelemreméltó, ezért élen jár a koleszterinszint mérséklésében. Fokozrákellenes glukánokkal – így béta-glükánnal – is jól ellátott. Ezen hatóanyagai segítségével fokozza az immunrendszer működését, csökkenti a gyulladások mértékét, a májfunkciók javítása révén pedig segíti a méregtelenítést. A pecsétviaszgomba fogyasztása a sejtek szintjén javítja testünk oxigénellátását és nagymértékben növeli a vér oxigénfelvevő képességét. Csökkenti a vérnyomást, az érfalakat pedig rugalmasabbá teszi. Segít emésztési gondok esetén is, javítja a bélműködést. Nem utolsó sorban energetizál és csökkenti a fáradtságérzetet is.
Bokrosgomba (Maitake, Grifola frondosa)
A régi korok kínai és japán gombászai a maitake lelőhelyeit nagy titokban tartották, mert akkoriban az értéke az ezüstével vetekedett. Az Ázsiában évszázadok óta ismert gyógygombát számos egészségügyi panasz esetén használták, jótékony hatásai miatt pedig nagyra becsülték. Mára már tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a bokrosgomba nagymértékben erősíti az immunrendszert: hatóanyagai aktiválják a fehérvérsejteket, az ölősejteket és elősegítik a szervezet védekező anyagainak termelődését. Ennek következtében javul az ellenálló képesség és a bakeriális vagy vírusos eredetű fertőzések iránti fogékonyságunk csökken. Immunerősítő hatása mellett csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet, továbbá segít magas vérnyomás esetén is.
Shiitake gomba (Lentinus edodes)
A shiitake gyógygomba a távol-keleten őshonos. A hagyományos kínai gyógyászat szerint feltölti a chit, táplálja a vért, oldja a szervezetben a nedvességet és nyálkát. Már i.sz. 199-ből vannak róla feljegyzések. A kalandozó japán törzsek egyike ajándékként vitte a shiitakét, a gombák királynőjét, a japán császárnak. Az élet elixírjének tartották. A shiitake gomba legfontosabb élettani hatása, hogy jelentősen növeli az immunrendszer hatékonyságát. Ezt az eredményességét tekintve szinte páratlan tulajdonságát főként antioxidáns összetevői biztosítják. Első számú antioxidánsa a gomba sejtfalából kivont lentinán, ami egy nagyon ritka, magas molekuláris súlyú szénhidrát, úgynevezett béta-glükán. Immunerősítő hatását úgy fejti ki, hogy aktiválja a makrofágokat, a T-limfocitákat és az NK (Natural Killer) sejteket, azaz azokat a fehérvérsejteket, amelyek felismerik és elpusztítják a szervezetre fenyegetést jelentő kórokozókat, valamint a mutáns vagy betegséget okozó (rákos)sejteket. Utóbbi tulajdonsága segíthet megakadályozni a rosszindulatú daganatok kialakulását is. A shiitake gomba kiemelkedő hatékonyságot mutat a baktérium- és a vírusfertőzésekkel szemben: blokkolja a kórokozók aktivitását. Többek között támogatja a szezonális fertőzések megelőzését és kezelését, ráadásul a bélparaziták elpusztításában is hasznát vehetjük. Lentinán tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmazható a magas vérnyomás és az LDL (rossz) koleszterin szintjének csökkentésére, ezáltal a shiitake gomba segít megelőzni az érelmeszesedést, illetve a különféle szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Hatóanyagai óvják a májat, javítják az emésztést, ráadásul egyes összetevői egyben prebiotikumok, így a bélflóra egyensúlyának fenntartásában és visszaállításában is közreműködnek.
Süngomba (Hericium erinaceus)
Kínában a legenda szerint, aki süngombát fogyaszt, acélidegzetűvé és megingathatatlan memóriájúvá válik. A kínai gyógyászatban olyan betegségek esetén alkalmazzák a süngombát, mint az Alzheimer kór, Chron betegség, Parkinson kór, Sclerosis multiplex, gyomor- és bélbántalmak, gyomorfekély, gyomorhurut, daganatos megbetegedések, emésztési problémák, reflux. Bizonyítottan za az inzulin termelődést, így hozzájárul a vércukorszint normalizálásához. Mivel a pecsétviaszgomba összetevői javítják a véráramlást, a trombózis veszélye is kisebb, ha rendszeresen fogyasztják. Az antioxidáns poliszacharidok mellett a Ganoderma gomba gyógyító hatása miatt a süngomba1977 óta Kínában gyógyszernek minősül. Enyhíti a depressziót, a szorongást, és a demenciát. Japán kutatások igazolják, hogy a süngombában található poliszacharidok nagymértékben erősítik a szervezet immunrendszerét. Olyan phenolokat, zsírsavakat tartalmaz, melyek kemoterápiás hatásukkal közvetlenül a daganatos sejtekre hatnak, a nyelőcső és a vastagbél daganatos megbetegedéseinél gátolhatják az áttétek képződését. A süngomba hatóanyagai csökkentik a vérlemezkék összetapadását, ezért megakadályozhatja a vérrögök képződését is. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban, aminosavakban, vitaminokban és az immunrendszert erősítő tápanyagokban. A süngomba poliszaharidjai elsősorban a tápcsatornában fejtik ki gyógyító hatásukat: antioxidáns vegyületei felveszik a harcot a gyomor, valamint az emésztőrendszer fertőzéseivel, gyulladásos megbetegedéseivel, és rosszindulatú folyamataival.
Hamvaskéreg gomba (Chaga, Inonotus obliquus)
Egyes kutatók azt feltételezik, hogy már 5300 évvel ezelőtt, a rézkorban élő hauslabjochi ember, vagy közismertebb nevén Ötzi, a jégember is ismerte ezt a gombatípust. Jóval később az orosz nép volt az első, legaktívabb haszonélvezője a chaga gombának még azelőtt, hogy a világ többi táján felfedezték volna terápiás tulajdonságait. Oroszországban számos klinikai vizsgálatot is folytattak a chaga gyógyhatásait kutatva. Ennek egyik jelentős eredménye, hogy a moszkvai Orvostudományi Akadémia 1955-ben elismerte a hamvaskéreg gomba gyógyhatásait: emésztőrendszeri, immunerősítő, daganatellenes és az idegrendszert erősítő gombaként jegyezték be. A hamvaskéreg gomba képes aktiválni az emberi immunrendszert. A gomba sejtfalaiban található legfontosabb összetevők egyike a béta-glükán, az immunrendszer szabályozásában is szerepet játszó poliszacharid, amely képes normalizálni a túlműködő és alulteljesítő immunrendszert egyaránt. A béta-glükánok segítenek a koleszterinszint és a vércukorszint normalizálásában. A chaga azáltal, hogy a gomba vegyi anyagai megzavarhatják a baktériumok közötti kommunikációt, segíthet megvédeni az emberi szervezetet egyes bakteriális fertőzésektől is. Vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a hamvaskéreg gomba kivonattal kiegészített daganatellenes kezelésekben 60%-os tumorméret-csökkenést tapasztaltak. A hamvaskéreg gomba nagy mennyiségben tartalmaz úgynevezett SOD enzimet (szuperoxid-dizmutáz), amely egy rendkívül erős antioxidáns enzim, és kiváló hatással bír a szabadgyökök ellen. A humán limfociták sejtvizsgálatában a hamvaskéreg gomba-kivonat a hidrogén-peroxid által okozott DNS-károsodást több mint 40%-al volt képes csökkenteni.
Szedési javaslat
Ajánlott napi adagolása 2x1 kapszula (reggeli és ebéd után).
Figyelmeztetések
A készítmény szedése nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A szedési javaslatban megadott mennyiséget ne lépje túl! A dobozt gyermekek elől gondosan elzárva kell tartani! Száraz, hűvös helyen tartandó! Minőségét megőrzi a dobozon feltüntetett időpontig (eredeti angol címke jobb alsó sarka (nap/hó/év)) A legtöbb készítmény átlagos minőség megőrzési ideje kb.1-2 év. Terhes vagy szoptatós anyák, továbbá bárki, aki orvosi kezelés alatt áll, vagy erre szorul, konzultáljon kezelőorvosával!
Termékcsalád | Gyógynövények |
Márka | G&G |
Származás | Egyesült Királyság |
Összetevők
1 kapszulában
Organikus kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) 115mg, organikus pecsétviaszgomba (Reishi, Ganoderma lucidum) 115mg, organikus bokrosgomba (Maitake, Grifola frondosa) 115mg, organikus Shiitake gomba (Lentinus edodes) 115mg, organikus Süngomba (Hericium erinaceus) 115mg és organikus hamvaskéreg gomba (Chaga, Inonotus obliquus) 115mg