Leírás
Növénytani neve: Citrus aurantium var. amara.
Növénycsalád: Rutaceae.
Előállítási mód: desztilláció.
Felhasznált növényi részek: virág.
Illat: finom virág, friss, édeskés.
Szín: világos sárgás.
Állag: könnyed.
Parfüm jegy: szívjegy..
Párosítás: kamilla, rózsageránium, jázmin, levendula, citrom, grapefruit, narancs, zsálya, rozmaring és ylang-ylang.
Összetevők / INCI: Citrus aurantium amara (Neroli) Essential Oil.
Használat
Wellness
Diffúzerekben párologtatva segít álmatlanság, fejfájás, idegi feszültség, szédülés, depresszió, szorongás és pánik esetén. Masszázsolajba keverve, illetve fürdővízbe csepegtetve is kifejti jótékony hatásait.
Bőrápolás
Bőrápolási termék összetevőjeként nem csupán a striákkal és a kitágult erekkel veszi fel a küzdelmet, hanem megelőzi a hegesedést. Stimulálja a sejtképződést és sejtaktivitást, regenerálja és megújítja a bőrt.
Általános biztonsági figyelmeztetések >
Nem mérgező, nem okoz irritációt vagy érzékenységet.
Termékcsalád | Illóolajok |
Illóolaj terápiás hatásai | Relaxáló |
Márka | Alteya Organics |
Illatprofil | Virágos |
Bőr probléma | Ráncok |
Minősítések | Bio minősített |
Származás | USA |
Növény
A bergamott Ázsia trópusi vidékein honos, Dél-Európában is termesztett 4-5 méter magas, tövistelen hajtású, sötétzöld levelű fa, melyet hol önálló fajként, hol pedig a citrom és a keserű narancs hibridjeként tartanak számon.
A bergamott apró, csillag alakú, erős illatú, fehér virágaiból gömbölyded, a narancsnál kisebb méretű, fehéressárga színű termések fejlődnek. A terméshús igen savanyú, frissen nem fogyasztható. Az egész termésből, vagy kizárólag a héjból préselik a zöldes, zöldessárga vagy sárgásbarna színű, jellegzetes, citromra emlékeztető illatú bergamottolajat, melyet legnagyobb mennyiségben az illatszeripar használ fel, de ezen kívül az Earl Grey tea illatosítására valamint az aromaterápiában is alkalmazzák.
A bergamott szó eredetére több elképzelés is született, egyesek az elnevezést az olasz Bergamo városához kötik, mivel itt volt az itáliai parfümgyártás központja, mások szerint a herceg körtéje jelentéssel bíró, török beg-ar-mudu kifejezés módosulata. A 18. században az Aqua Reginae Hungariae-ból, azaz a Magyar Királyné Vizéből – mely tulajdonképpen rozmaringszesz volt – egy olasz kereskedő, Johann Maria Farina fejlesztette ki saját illatszerét, a kölni vizet, mely Eau de Cologne néven egész Európában ismertté vált. Ebben a rozmaring erős illatát narancsvirág olajjal lágyították, majd később más illóolajokat, többek között bergamottolajat is felhasználtak készítéséhez.