Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ >

Bio minősítések

Az élelmiszeripari szabályozással ellentétben a “természetes” és “organikus” tulajdonságok nincsenek egyértelműen definiálva jogilag kozmetikumok esetében, ami azt jelenti, hogy a gyártók eléggé szabadon használhatják ezeket a jelzőket. Például, az hogy valami “természetes”, az általában azt jelenti, hogy legalább néhány természetes összetevőt használtak a formulában, de egy termék még úgy is megkaphatja a természetes minősítést, ha 30%-ban szintetikus alapanyagokat is tartalmaz!

A legjobb dolog, amit tehetünk, ha leellenőrizzük a minősítést jelző logókat a termék csomagolásán és olyan márkákat keresünk, amelyek esetében a termékek természetes vagy organikus jellegét egy hivatalos, független minősítő szervezet (Ecocert, Natrue, Bdih, stb.) tanúsítja.

A szépségápolási termékek esetében:

  1. természetes összetevőnek számítanak azok az alapanyagok, melyek a természetből, például a földből, tengerből, stb. származnak;
  2. növény összetevőnek minősülnek azok az anyagok, melyeket növényekből származtatnak;
  3. az organikus összetevők növényirtó- és növényvédő szerektől, valamint műtrágyáktól mentes, természetes alapanyagok.
Mivel nem létezik egy egységes, globálisan elfogadott minősítési sztenderd, ezért különböző független csoportok és egyesületek saját irányelveik alapján határozzák meg, milyen feltételeknek kell megfelelnie a kozmetikumoknak, hogy a minősítést megszerezzék.

Az alábbi útmutató segít annak áttekintésében, hogy milyen különböző minősítések léteznek és azok mögött milyen előírások állnak.

Főbb organikus minősítést végző szervezetek:

USDA National Organic Program (NOP)

Az Egyesült Államokban az organikus gazdálkodást a kormány által működtetett Nemzeti Organikus Program, az USDA szabályozza. Az USDA a legszigorúbb követelményeket támasztja, ezért nem csoda, hogy a legtöbb kozmetikai cég ennek nem tud megfelelni. Az USDA csak és kizárólag organikus forrásból származó (kőolaj származékokat nem tartalmazó) alapanyagok használatát engedélyezi. Hasonlóan, megtilt minden olyan összetevőt, amelyet hidrogénezéssel vagy szintetikus tartósítással dolgoznak fel.

Csak a minősítési eljáráson átesett termékek viselhetik a “100 százalék organikus” vagy “Organikus” címkéket és az USDA hivatalos organikus pecsétjét.

O.F.C.

Az Organikus Élelmiszerlánc (Organic Food Chain) az USDA NOP program ausztrál megfelelője.

Soil Association

A Soil Association (magyarul Termőföld Egyesület) központja az Egyesült Királyságban található. Minden olyan termék, ami viseli a Soil Association logóját, garantálja hogy:

- NEM végeznek teszteket állatokon, nem tartalmaz génmódosított, mérgező vegyi anyagokat, parabéneket, szintetikus színezőket, festékeket, illatanyagokat és nano részecskéket.

BDIH

A BDIH egy német szervezet, amely arra törekszik, hogy az egész Európai Unión belül egységes szabályozást biztosítson. A szabályozási kritériumok azonosak a Soil Association feltételeivel.

Ecocert

Az Ecocert egy francia cég által alapított organikus sztenderdek rendszere, amit eredetileg organikus gazdálkodáshoz dolgoztak ki, de néhányan a kozmetikai iparban is elkezdték alkalmazni. A feltételeiknek a legtöbb kozmetikai cég viszonylag könnyen meg tud felelni, ezért is annyira népszerűek sok kozmetikai alapanyaggyártó körében.

ICEA

Az Etikus és Környezeti Minősítő Intézet (ICEA) Olaszországban található szervezet, ami az organikus termékek minősítését végzi.

NaTrue

A NaTrue arra tesz kísérletet, hogy nemzetközi sztenderdet állítson a természetes és organikus termékeknek. Ez a csoport brüsszeli székhellyel rendelkezik és arra fókuszál, hogy csak és kizárólag növényi összetevők használatát engedélyezze.

Demeter

A Demeter kozmetikumok a biodinamikus mezőgazdaság holisztikus megközelítésével összhangban készülnek. Irányelvek vonatkoznak a termesztésre, a feldolgozásra, a csomagolásra, valamint a címkézésre. A minősítés világszerte ismert, szigorú minőségi elvárásokkal garantál kiváló minőségű organikus termékeket. A Demeter minősítéssel rendelkező termékek előnyei:

  • Az alapanyagok minimum 90%-a demeter minősítéssel rendelkezik.
  • Nagyfokú biológiai lebonthatóság.
  • Garantáltan magas minőségű, biogazdálkodásból származó alapanyagok.
  • Körültekintő feldolgozási folyamat, kémiai illetve szintetikus adalékanyagok nélkül.

Cosmos

Annak érdekében, hogy a sok különböző, független szervezet között az organikus minősítések tekintetében kialakuljon egyfajta egység és konzisztencia, a BDIH, az Ecocert, a Soil Association és az ICEA megalapította a saját közös természetes és organikus sztenderdjeit a kozmetikumokra – ez a Cosmos. Nem mindegyikük tette meg a szükséges változtatásokat a közös szabályozásnak megfelelően, de mindegyikük elkötelezett ebben a kérdésben.

Ha egy címkével kapcsolatban kétségei vannak, keressen bennünket, az ügyfélszolgálati csapatunk örömmel lesz segítségére.